רונית מרזן, האב, הבן ורוח המהפכה: הצעירים והצעירות באביב הערבי

ספר מרתק זה מציג את התקוממויות "האביב הערבי" כמאבק של צעירים וצעירות ערבים לשחרור רגשי מהסדר הפטריארכלי ומהנורמות החברתיות והתרבותיות שנכפו עליהם על ידי האב הביולוגי, האב הלאומי והאב החורג המערבי. מחברת הספר פותחת צוהר לרגשות הפחד והעצב, הבושה והכעס, השנאה והרצון לנקום שחשו המתקוממים, כפי שבאו לידי ביטוי בהקשרים חברתיים־תרבותיים. 

 פסיפס עשיר ואותנטי של הדרמה הבין־דורית שהתחוללה בחמש מדינות – מצרים, תוניסיה, סוריה, לוב ותימן – עולה מדיון במחקריהם של מומחים על הסדר הפטריארכלי בחברות הערביות,  ומניתוח רב־תחומי של גרפיטי, ציורי קיר וקריקטורות, מוזיקת ראפ, יצירות ספרותיות ומופעי תיאטרון, סרטי תעודה וסרטוני יוטיוב, בלוגים, תקשורת ברשתות חברתיות ועדויות אישיות של המתקוממים.

עולם התקשורת ותחום האומנויות לסוגיהן אִפשרו לדור הצעיר להביע את רגשותיו באמצעים חזותיים, קוליים וטקסטואליים, ואף עודדו אותו לפעול לשינוי מעמדו: לא עוד "דור בהמתנה" החי בקהילה רגשית המבוססת על פחד, כניעה ופסיביות, אלא דור המסוגל להגשים את עצמו ולבנות קהילה רגשית המבוססת על כבוד, עצמאות, חופש וסולידריות.

ד"ר רונית מרזן היא מרצה להיסטוריה של המזרח התיכון, מלמדת באוניברסיטת חיפה ועמיתת מחקר בקתדרה לגאואסטרטגיה על שם חייקין. משמשת יועצת לגופים שונים בתחום המחקר ועיצוב מדיניות. ד"ר מרזן היא מחברת הספר "יאסר ערפאת, רטוריקה של מנהיג בודד" (2016).

"כתב היד בהחלט ראוי לקבל את פרס בהט. תרומתו לחקר החברות במזרח התיכון היא עצומה, בשל הישענותו על גישה מחקרית לא נפוצה (חקר הרגשות) המציעה לא רק פרשנות שונה לאירועים אלא גם גישה מקורית לחקר החברות הערביות בכלל."

פרופ' נמרוד הורביץ, אוניברסיטת בן־גוריון בנגב

"זהו כתב יד חשוב, מקורי, מעניין ומחדש בתחומו. יש בו תרומה ממשית למחקר ועניין רב לכל ציבור קוראים משכיל ומתעניין גם בעולם, אך במיוחד לציבור בישראל. אני ממליץ לפרסם את הספר בזכות תרומתו להבנת התמונה המזרח תיכונית מזווית ראייה חדשנית ומעניינת." 

פרופ' מאיר ליטבק, אוניברסיטת תל אביב

זוכה בפרס יעקב בהט לספר העיון המקורי הטוב.

בשיתוף עם פרדס הוצאה לאור, תשפ"א-2021, 538 עמ', 120 ₪.

להזמנות: פרדס הוצאה לאור