דנה אמיר, על הליריות של הנפש

מהי הליריות של הנפש? האם מדובר בתכונה המייחדת את נפשם של משוררים בלבד, או שמא באיכות נפשית המצויה בכל אחד מאיתנו, אולי אף מַתנה את עצם קיומו של מרחב נפשי?

ספר זה מנסה לבחון את משמעותה של הליריות האנושית כפונקציה הנפשית המאחדת את חוויית העולם כמשתנה ללא הרף עם חווייתו כצפוי וכקבוע. שני אופני החוויה הללו אינם רק מתקיימים במקביל אלא גם כרוכים זה בזה. ליחסים ביניהם נודעת משמעות הנוגעת ליצירתיות האנושית בפרט וליכולות החיוניות ביותר  לקיום הנפשי בכלל: היכולת לדעת, היכולת להתאבל והיכולת לאהוב. יצירות משל אוקטביו פאס, ט.ס. אליוט, עמוס עוז וא.ב. יהושע שזורות בספר והעיון בהן מאיר פנים שונות של הליריות האנושית, הממוקמת בין ה'שָּׁם' האקטואלי לבין ה'אֵי שָּׁם' של החלום.

'הספר העשיר את הידע שלי אודות המרחב הפוטנציאלי, המתהווה והמתמשך, האקטואלי והאפשרי. הספר גרם למושגים אלה להיות עמוקים יותר, רגשּיים יותר ומלאים יותר […] היה זה כבוד עבורי לדון בספר זה.'

ד"ר אטי ברנט, אוניברסיטת בר-אילן

'קראתי את החיבור […] בהנאה ובעניין. לדעתי יש בו משום תרומה משמעותית והבנה מעמיקה, ייחודית ומעניינת של תהליכים תוך נפשיים  ובין-אישיים בהתפתחות של בריאות ופתולוגיה.'

ד"ר נטע חורש, אוניברסיטת בר-אילן

'השימוש בתובנות הפסיכואנליטיות והספרותיות מרשים ביותר ותורם תרומה פילוסופית מובהקת לכל שקרוי ידיעת-עצמנו.'

פרופ' עמיהוד גלעד, אוניברסיטת חיפה

'החלום, האבל והדיכאון זוכים לניתוח מחדש על בסיס התשתית שהכינה המחברת בקפידה. אפילו מושג היופי האמנותי זוכה להארה חדשה ומפתיעה. בכולם מתגלה הממד הלירי כחיוני להתמודדות עם מצוקות, להחלמה ולתהליכי היצירה.'

Université Joseph Fourier   פרופ' אבשלום אליצור,

ד"ר דנה אמיר, פסיכולוגית-קלינית ומשוררת. עוסקת בפסיכותרפיה, בפסיכואנליזה, בפילוסופיה של הפסיכואנליזה ובחקר פסיכואנליטי של הספרות. ספרי שיריה: עכשיו, במתיקות הזאת, 1993; עד בוא האדמה, 1998; חיי אחינעם, 2004; שִׁירֵי אִינִיג, 2007.

זוכה בפרס יעקב בהט לספר העיון המקורי הטוב

בשיתוף עם ההוצאה ע"ש י'ל מאגנס, תשס"ו 2006, 110 עמ', 59 ש"ח