מור אלטשולר, הסוד המשיחי של החסידות

שני אישים, שפעלו במזרח אירופה בשנים ת"ק-תקמ"א (1740-1781), ביקשו להביא את הגאולה: הבעש"ט, המייסד האגדי של החסידות, ניסה להביא את המשיח באמצעים מגיים ומיסטיים. התקווה, שנגנזה עם כישלונו, חזרה וניעורה על ידי תלמידו, המגיד מזלוטשוב, שהיה 'הצדיק' הראשון של החסידות. בהשראתו נוסדה לראשונה במזרח אירופה חצר מקובלים משיחית, שפריחתה נמשכה כעשור. התוכנית המשיחית של המגיד מזלוטשוב וחסידיו נחשפת בספר זה לראשונה: מאבקם לתיקון נשמות החוטאים; עליית מקצתם כחיל חלוץ לארץ ישראל בשנת תקל"ז (1777); מאמציהם להפיץ את סודות הקבלה, ומותו של המגיד מזלוטשוב כעונש על גילוי הסודות. אחרי מותו, לא בחרו חסידיו יורש תחתיו. מקצתם ייסדו חצרות משלהם והפכו את החסידות מקבוצה אזוטרית לתנועת המונים עממית, רחבה ומפולגת. למעט גילויים יחידים, כגון חצר חב"ד בימינו, לא ביקשה עוד התנועה לפרוץ את גדר ההיסטוריה אל מרחבי הגאולה המשיחית.

ד"ר מור אלטשולר, חוקרת קבלה, עמיתה בכירה במרכז שלם בירושלים. לצד המחקר המדעי, היא עוסקת בכתיבה עיתונאית ומשתתפת בתוכניות טלוויזיה.

בשיתוף עם הוצאת כנרת, זמורה- ביתן, דביר. תשס"ב 2002, 360 עמ', 85 ש"ח

לרכישה: כנרת, זמורה - ביתן, דביר