אוריאל אבולוף, על פי תהום: אומה, אימה ומוסר בשיח הציוני

האם תשרוד יאוריאל אבולוף, על פי תהום: אומה, אימה ומוסר בשיח הציונישראל כמדינת היהודים?
עלייתם ושקיעתם של עמים מתחוללות לא רק בדם ואש אלא גם בגאווה ובבושה, בצדק ובעוולה.
מרגע שנבט הרעיון הציוני לא פסה תהייתם של תומכיו ומתנגדיו: האם יתמיד המפעל הציוני עד שיהא מובן מאליו, נטול ספקות ומונח על מצע של ודאות שלמה? השאלה בעינה עומדת, והיהודים בישראל עודם תופסים את קיומם הקיבוצי כתלוי על בלימה, כמרחף על פי תהום.
הספר שלפניכם יורד לעומקו של סימן השאלה, שנדמה כמרחף מעל קיומו של העם היהודי גם לאחר שכונן מדינה, ומפענח את שלל סימני הקריאה שהוצעו כתשובה - ויותר משהצליחו לפתור (או לפטור) את סימן השאלה, הוכיחו דווקא את עיקשותו. הספר מתחקה אחר האימה הכפולה: "התהום שבפנים", המאיימת על זהות העם, ו"התהום שמחוץ", הפעורה למרגלות הקהילה ומאיימת על הישרדותה.
הר הגעש שלפתחו שוכנת הציונות מגיר לָבָה ערכית. עם החי על פי תהום אורג רשת ביטחון שאינה עשויה רק מחבלים של עוצמה, אלא גם מחוטים של מוסר: הקניית זכות וטעם לזהות העם ולהישרדות האומה. לגיטימציה זו היא תנאי הכרחי, קיומי. השיח המוסרי, המשקף תמורות באופייה של האומה ובדרכי התמודדותה עם האימה, מלמד גם על אחריתה - לשבט או לחסד. צדקת הציונות לא צריכה להיות נקודת המוצא לשיח הישראלי, אלא תוצאה אפשרית שלו. אין אלה מותרות אלא דיני נפשות.

ד"ר אוריאל אבולוף הוא מרצה בכיר למדע המדינה באוניברסיטת תל אביב, עמית מחקר בכיר באוניברסיטת פרינסטון ומחבר הספר The Mortality and Morality of Nations (Cambridge University Press).

זוכה בפרס יעקב בהט לספר העיון המקורי הטוב.

בשיתוף עם הוצאת ידיעות אחרונות-ספרי חמד, תשע"ו 2015, 448 עמ', 88 ₪.
להזמנות: ידיעות אחרונות-ספרי חמד